Samen met de buren!

Thuis voelen in je eigen groene hof…

Thuis voelen in je eigen groene hof…

De aanleiding voor het aanleggen van een groen binnenterrein in de vier hoven: Bijenhof, Bloesemhof, Zonnebloemhof en Vlierhof begon met de noodzaak om water op te vangen, te bergen en af te voeren.  Een wadi waar gespeeld kan worden – als de bewoners dat willen – en waar ruimte is om een praatje te maken of de kinderen in de gaten te houden. De vormgeving van de middenruimte van het hof was een uitdaging voor het ontwerpteam van BügelHajema. Dit was een kans om het uitzicht van de woningen mooier en groener te maken. Het maakt de directe omgeving zoveel aantrekkelijker.

Meedenken en -kijken
Het lag vast dat er bomen, heesters en planten zouden komen. In oktober heeft een aantal bewoners meegedacht over mogelijke speelruimte en bankjes. Ieder Hof kreeg zijn eigen sfeer.

De Bijenhof ligt in een mooie groenzone en vormt als het ware de scheiding tussen Vlierlanden Fase 1 en 2. Deze hof heeft een landschappelijke inrichting en het water vormt het hart van deze heerlijke groene zone. Langs het water komt een natuur- en kruidenrijke oever. Er staan bomen én er is ruimte voor een voetpad. Deze hof heet niet voor niets Bijenhof want er is volop aandacht voor de bijen. Er komt een bijenstal die door lokale imker(s) wordt beheerd. De bomen trekken bijen aan door hun bloeiwijze en de beschikbare stuifmeel. Tijdens de bijeenkomst is afgesproken dat er een speelgelegenheid komt voor jonge kinderen. Bewoners Hemmy en Loes gaan zelf bouwen op een hoekkavel en zijn blij. “We komen op zo’n mooi plek te wonen, met zicht op het weiland.” Zij verhuizen vanuit Enschede later dit jaar naar de Bijenhof. “We verheugen ons op al het groen, op de bloemenrijkdom en het water.”

De Zonnebloemhof doet haar naam eer aan. In de zomer pronken er natuurlijk zonnebloemen. De bakken met vaste planten onderbreken de doorgaande lijn in de straat en zijn natuurlijke snelheidsremmers. De bomen, heesters en planten zorgen voor diezelfde zonnige insteek als de zonnebloemen met gele en witte accenten. Via hun bladkleur of hun bloemen, een eigen kenmerkende sfeer. In de wadi is er ruimte om te spelen voor de allerjongsten. De picknicktafel wordt de plek voor de ouders met een kop koffie/thee of een spontane buurtborrel. Een pad met stapstenen doorkruist de wadi. Manon en Martijn zijn druk in gesprek met buurman Bryan. Ja alle drie zijn ze enthousiast. Manon vertelt: “Wij verhuizen vanuit Withaar. Onze kinderen zijn al wat ouder maar we rekenen erop dat neefjes en nichtjes hier heerlijk kunnen spelen als ze op bezoek zijn.” Het is de derde keer dat zijn zelf een huis gaan bouwen. We blijven hier nog wel even.” In de toekomst willen ze hun plekje graag delen met de wandelaars van het Pieterpad door een B&B te starten.

De Bloesemhof kleurt in het voorjaar roze en wit van de bloeiende bomen zoals de Prunus. De vele vaste planten versterken dit kleurrijke beeld met hun roze, witte en ook nog paarse bloemen. Er komt een speelobject dat kinderen uitdaagt. Ze kunnen klimmen en spelen. Soms staat er natuurlijk meer water in de wadi en is weer anders. Aan de rand van de wadi zijn zitplekken opgenomen in een betonnen rand. De zitplekken zijn gekoppeld aan de bakken met vaste planten die maken de straat wat minder recht, op een aantal plekken is er een visuele versmalling. Jenneke en Sander komen uit Ommen en dromen er al een tijdje van om zelf te gaan bouwen. “Eerst zijn we een keer uitgeloot maar nu was het raak. We zijn enthousiast over de plek en de invulling van ons hof.”

De Vlierhof is de meest ecologisch ingerichte hof. Rood is hier de accentkleur. Dat zie je terug in rode bessen, het roodkleurende blad van de Zwarte tuledoboom en de twijgen van de Rode kornoelje. De bomen en heesters dragen vruchten. Afhankelijk van de tijd van het jaar is er bloesem of zijn er vruchten als bessen en noten. De variatie komt ook naar voren in verschillende bladvormen en bladkleuren. In de wadi ligt een klimboom als natuurlijk speelobject. Een betonnen brug verbindt beide zijden van de wadi en nodigt uit tot zitten en spelen. Wendy en Jeroen hebben gekozen voor een huurhuis. Wendy: “Ik was als kind vaak in de zomer op de camping in Ommen. Voor mij is dit een bijzondere plek. De natuurlijke uitstraling van ons hof vind ik erg fijn. Ik zie het nu al voor me; de kinderen die met elkaar de walnoten gaan rapen.” Jeroen gaat hier op zoek naar een baan.

Foto’s Enzio Ardesch

Veelgestelde vragen Inschrijven voor de nieuwsbrief Contact opnemen