Stappenplan voor het bouwen van jouw droomwoning
Zelf bouwen
Wanneer je een nieuwe woning wilt bouwen, zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. Door middel van onderstaand stappenplan word je alvast op weg geholpen.
Uw eigen woning bouwen
Zelf bouwen
Heb je een kavel in de Gemeente Ommen op het oog? Wanneer je een woning wilt bouwen, zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. Door middel van onderstaand stappenplan word je alvast op weg geholpen.
Oriënteren
1. Heb je belangstelling in een project? Dan kun je op deze website als geïnteresseerde inschrijven. De gemeente houd je dan op de hoogte van al het nieuws en ontwikkelingen rond woningbouwplannen en kavelverkoop.
2. De gemeente Ommen maakt voor iedere woningbouwplan een nieuw bestemmingsplan en organiseert inloopbijeenkomsten over deze woningbouwplannen. Deze informatie wordt kenbaar gemaakt via de nieuwsbrief, deze website en social media.
3. Win informatie in bij aannemers of informeer wat het gaat kosten om zelf een woning te bouwen.
4. Breng de overige kosten in beeld. Je krijgt namelijk niet alleen de te maken met de aanschaf van de woning en de kavel, maar ook met bijkomende kosten zoals de aansluiting op nutsvoorzieningen, kadasterkosten en notariskosten.
5. Informeer bij een hypotheekverstrekker naar de mogelijkheden. Zo weet je op het moment dat de kavels op de markt komen wat de financiële mogelijkheden zijn en wat de juiste kavel voor jou is.
Inschrijving & loting
6. De gemeente kondigt via de nieuwsbrief, deze website en via social media aan wanneer je kunt inschrijven voor een kavel. Je kunt het aanmeldproces dan doorlopen via mijn wonen in Ommen.
7. Als je inschreven bent voor een kavel, krijg je hiervan een bevestiging. Uitsluitend natuurlijke personen met als doel zelfbewoning kunnen deelnemen aan de uitgifte. Per persoon, per echtpaar of per samenlevingsverband kan maximaal op een kavel worden ingeschreven.
Van optie tot koop
8. Na de toewijzing van de kavel ontvang je een optie op de kavel. Hiervoor teken je een reserveringsovereenkomst en betaal je een reserveringsvergoeding.
9. Besluit je na de optieperiode tot aankoop van de kavel, dan teken je de koopovereenkomst. Na het terugsturen van het ondertekende exemplaar wordt de koopovereenkomst door de gemeente ondertekend en neemt het college van burgemeester en wethouders een verkoopbesluit om over te gaan tot verkoop. De gemeente stuurt de getekende stukken naar de notaris
10. De definitieve koopovereenkomst passeert bij de notaris op hetzelfde moment als de hypotheek.
Vergunning & Bouwen
11. Vraag de benodigde vergunningen aan. Neem voor meer informatie hierover contact op met het cluster Vergunning & Handhaving. Het aanvragen van een omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuwe woning duurt ongeveer acht weken.
12. Als je met een aannemer in zee gaat, kun je het contract met de aannemer tekenen. Na uitgifte van de bouwkavels is de grond bouwrijp en kun je beginnen met de bouw van je nieuwe woning.