De openbare groenstructuur in De Vlierlanden

Een heerlijke groene leefruimte

Een heerlijke groene leefruimte

Wij kijken graag even terug op onze ‘groenbijeenkomst’. Wat is een goede plek voor de wandelpaden, speelplekken, een kruiden- of bloementuin? Wat blijkt, er is zelfs aan een eet- en pluktuin gedacht. Ook de waterberging, wadi’s en visvlonders, bomenlanen, houtwallen, bloemen en planten staan op het totaalbeeld, waar buren zich samen over buigen…

Op donderdag 6 juli 2023presenteerden gemeente Ommen en bureau BügelHajema het eerste voorstel voor de inrichting van het groen in en rond De Vlierlanden fase 2. Aan het eind van de middag was er voor de bewoners tijd om te kijken, luisteren en in gesprek te gaan. Want ideeën en wensen zijn welkom! Het is ook een gezellig moment geworden, met koffie, thee en ijsjes voor alle leeftijden. De reacties zijn positief en bureau BügelHajema gaat nu verder met het uitwerken van de groenstructuur en neemt de input vanuit de buurt mee!

Een korte terugblik
De Vlierlanden fase 2 is een wijk met een groen woonmilieu op de rand van stad en land.  Het ziet er nu al veelbelovend uit. Het begint natuurlijk met de wijk en de groenstructuur die er in de bestaande straten al is, met de bomen, struiken en waterpartijen. In de gepresenteerde voorstellen is er met name aandacht voor de overgangszones naar het omliggende landschap.

De Vlierlanden fase 2 is vanaf het begin al heel natuurlijk opgezet. In het groenstructuurplan zijn er drie deelgebieden te zien met ieder een eigen sfeer en uitstraling: Tussen de Vlierlanden; De Bosrand en Naar de Erven (zie ook de bijlage met de toelichting en plattegronden!). Het uitgangspunt bij het ontwerpen is dat er een groene leefruimte gecreëerd wordt waar spelen, genieten, ontmoeten en rust centraal staan. Voor alle bewoners van jong tot oud. Alle drie de gebieden vormen samen een geheel.

Ieder deelgebied heeft een eigen karakter. De sfeer, die wordt opgeroepen door kleurgebruik in de aanplanting bomen, struiken, bloemen en planten en het gebruik van circulaire materialen voor vlonders, vissteigers, fietspad, klim- en speeltoestellen en zitelementen hebben een grote invloed op de beleving van bewoners en passanten. Er is bijvoorbeeld nagedacht over de bladkleur, bloemkleur en het bloeibeeld van de verschillende bomen. Net als de aantrekkelijkheid voor insecten en vogels. Het hele jaar rond wordt er gezorgd voor kwaliteit en diversiteit, van een fraai beeld in de winter en de lente tot in de zomer en herfst. Of het nou De Bosrand is met natuurlijke en avontuurlijke speelplekken; een weelderige bloementuin die verschillende insecten aantrekken; de volle fruit- en notenbomen of de speciale plekken voor ontmoeting en ontspanning. Het is een uitgelezen locatie. Het toppunt van avontuur is natuurlijk de uitkijktoren waar je kunt genieten van het uitzicht over het landschap én het woongebied. In Naar de Erven kom je in het unieke en waterrijke landschap van het Vechtdal dat waterinsecten, amfibieën en watervogels aantrekt. Het vormt de overgang van een droge naar een natte omgeving. Dit overgangsgebied verbindt de wijk met de noordelijk gelegen erven. Het fietspad zorgt voor een goede verbinding en ook hier is weer ruimte voor ontmoeting.

Tussen de Vlierlanden ligt aan de westzijde van Vlierlanden Fase 2 en is aangelegd als natuurzone. Hier vind je de waterbergingsvijvers die ‘getrapt’ van noord naar zuid toelopen. De inrichting van de oevers is steeds weer anders. Bijvoorbeeld een lekkere plek om op een vlonder te gaan zitten en een praatje te maken of om te vissen. De padenstructuur nodigt uit tot een wandeling of tot spel. Alles is uitgevoerd in natuurlijke materialen! Kijk ook even naar alle beelden.

De presentatie Groenstructuur De Vlierlanden Fase 2

 

Veelgestelde vragen Inschrijven voor de nieuwsbrief Contact opnemen